تولید ارگانیک چیست؟
کارشناسان معتقدند استفاده از محصولات ارگانیک هم در کوتاه مدت و هم در دراز مدت تأثیر بسیار زیادی بر افزایش سلامت دارد. اما دقیقا منظور ما از تولید ارگانیک چیست؟ همان طور که اشاره شد غذای ارگانیک یا طبیعی بدون دخالت آفت کش ها و کودهای شیمیایی تولید می شود. یک کارشناس کشاورزی می گوید: در واقع این روش شیوه ای از کشاورزی است که طی آن در هیچ یک از مراحل کاشت تا برداشت، جمع آوری و بسته بندی محصولات کشاورزی از کود شیمیایی استفاده نمی شود. مهندس منتظری می افزاید: هر چند این محصولات به علت ناشناخته بودن در ابتدا تنها در فروشگاه های کوچک یا در بازارهای محلی کشاورزان قابل دسترس بود، ولی در سال های اخیر به طور وسیعی در بیشتر فروشگاه های کشورهای اروپایی و آمریکایی قابل دسترس است. وی تصریح می کند: در ابتدا غذای ارگانیک تنها شامل سبزی های تازه بود و اولین مصرف کنندگانی که از غذای ارگانیک استفاده می کردند، به دنبال غذایی بودند که بدون استفاده از مواد شیمیایی تولید شده باشد.

از این رو شعار «کشاورز خود را بشناس تا غذای خود را بشناسی» به منظور ترویج مصرف غذاهای ارگانیک باب شد. شایان منتظری می گوید: اما پیشرفت دانش بشری و نیاز به افزایش سطح بهداشت عمومی کار را به آنجا رساند که در بسیاری از کشورهای توسعه یافته دیگر محصولات ارگانیک لوکس و خاص به حساب نمی آید و محصولات ارگانیک شامل طیف وسیعی از محصولات از میوه و سبزی گرفته تا مرغ و تخم مرغ و شیر و... می شود


با دریافت 3 نشان تی 3 از موسسه بین المللی ارگانیك كشاورزی محصولات زعفران، سیب زمینی و پیاز استان به بازارهای جهانی راه یافتند
نمایندگان شركت بی سی اس آلمان كه به 80 كشور جهان مجوز صادرات محصولات كشاورزی ارگانیك را ارائه می دهد با حضور در استان خراسان رضوی و بازدید از مزارع سیب زمینی و گندم فریمان ، مزارع زعفران زاوه و تربت حیدریه و مزارع گندم و پیاز مشهد 3 فقره مجوز تی3 به محصول سیب زمینی فریمان ، زعفران تربت حیدریه و پیاز مشهد را صادر كردند. مفهوم این مجوز كه در واقع جواز حضور محصولات كشاورزی در بازارهای اتحادیه اروپایی است كه دارای شرایط ارگانیك است و می توانند با برچسب (لیبل) جمهوری اسلامی ایران و برچسب ارگانیك اتحادیه اروپایی به بازارهای بین المللی در سطح اتحادیه اروپا راه پیدا كرده و عرضه شود ."آشتیفان آندره" مدیر فنی شركت بی سی اس آلمان در این خصوص گفت : استان خراسان رضوی دارای پتانسیل های قوی برای تولید محصولات ارگانیك است و از این كه در سفر موفق شدیم كه محصولات كشاورزی ایران را با استانداردهای جهانی تطبیق داده و مجوز تی 3 را صادر كنیم بسیار خرسند هستیم و امیدورام كه در سفرهای بعدی و بازدیدهای آتی تعداد بیشتری از محصولات كشاورزی استان مجوز ارگانیك را دریافت كند . " گنجوزاده" رئیس دفتر نمایندگی شركت بی سی اس آلمان در تهران نیز گفت : زعفران ایران توان بی مانندی در سطح جهان است و با دریافت نشان ارگانیك از این پس
این محصول لوكس و استراتژیك می تواند با بند ایران به بازارهای جهانی راه پیدا كند


دبیر همایش انجمن سرطان ایران : استفاده از سم و كود نیترات از عوامل شیوع سرطان های هشدار دستگاه گوارش در كشور است  
دبیر پنجمین همایش سالانه انجمن سرطان ایران با هشدار نسبت به شیوع سرطان های دستگاه گوارش گفت: بقایای سموم و كودهای شیمیایی در محصولات كشاورزی، سلامت ایرانیان را به خطر انداخته و ضروری است كه از به كارگیری كودهای ازته جلوگیری شود. به گزارش ایسنا، دكتر پیام آزاده با علام این خبر افزود: پژوهش های مبتنی بر شواهد، نشان می دهد كه "نیترات" باعث سرطان گوارش می شود. وی با اشاره به این كه استفاده از كودهای اوره سبب بزرگ و سنگین شدن سیب زمینی می شود تصریح كرد: كود ازت به عنوان یك عامل سرطانزا شناخته شده است و ما در حالی مردم را به خوردن سبزی و صیفی جات به منظور مقابله با سرطان ترغیب می كنیم که استفاده از كود ازت این سبزیجات را منشأ سرطان كرده است. دكتر آزاده یادآور شد: مصرف بیش از حد سموم دفع آفات در شمال كشور باعث افزایش روز افزون سرطان های دستگاه گوارش در این مناطق شده است


پیشتازی خراسان رضوی در تولید محصولات كشاورزی ارگانیك
 كشاورزان محصولات ارگانیك در استان ، چشم انتظار حمایت های بیشتر هستند
سلامت در تولید مواد غذایی
 از جمله مهم ترین مواردی که در تولید محصولات کشاورزی باید مورد توجه ویژه قرار گیرد، «سلامت» آن است. روند افزایش جمعیت طی دهه های گذشته و پیشرفت چشمگیر و انقلابی تولید ابزار آلات کشاورزی و علوم مرتبط با کشاورزی به گونه ای بوده که تولیدات بخش کشاورزی حجم بسیار زیادی پیدا کرده است.در روش های جدید، کشاورزان می توانند در کنار استفاده از ابزار و ادوات جدید، با استفاده از کود و سم به طور عمده شیمیایی محصول مورد نظر را از نظر کمی در میزان مورد نظر تولید کنند. اما مشکل اینجاست که این تولید کمی در کنار استفاده بعضا مفرط از کود و سم، تبعات جانبی نیز دارد. به گونه ای که تولید محصولات کشاورزی سالم طی سال های اخیر مورد توجه جدی کارشناسان قرار گرفته است.به طور کلی غذای ارگانیک یا طبیعی به غذایی گفته می شود که بدون دخالت با بدون مصرف آفت کش ها، کودهای شیمیایی و ترکیبات اصلاح شده ژنتیکی تولید شده باشد.هر چند روند تولید ارگانیک در کشور سرعت مناسبی ندارد، اما خوشبختانه در خراسان رضوی در این باره گام های اساسی برداشته شده است.
یک اصل پذیرفتنی
یافته های جدید دانشمندان در واقع تأییدی است بر این باور قدیمی که «هر چیزی طبیعی اش بهتر است».اجازه بدهید برای روشن شدن بیشتر موضوع، به نتایج چند پژوهش اشاره کنیم.طی یک تحقیق مشخص شده است مادرانی که از شیر ارگانیک برای تغذیه خود استفاده کرده اند، علاوه بر این که سطح ایمنی بدن آن ها افزایش یافته، بروز آلرژی در نوزادانشان نیز کاهش پیدا کرده است.تحقیقات دانشگاه کشاورزی اسکاتلند نیز نشان داده است، گاوی که در شرایط ارگانیک پرورش می یابد، کمتر به بیماری لنگش دچار می شود.
حرف های کشاورزان
برای روشن شدن بیشتر زوایای ماجرا پای صحبت چند کشاورزی که محصولات خود را به روش ارگانیک تولید می کنند، می نشینیم. یک کشاورز سیب زمینی کار به گزارشگر ما می گوید: مهم ترین دلیلی که باعث شد به سمت کشاورزی ارگانیک بروم، تأمین سلامت فرزندان و جامعه ام بود. توکلی می افزاید: تولید به روش ارگانیک هر چند در چند سال اول همراه با کاهش تولید است اما در سال های بعد این کاهش تولید به حالت طبیعی و اولیه باز می گردد ضمن این که محصولی عاری از سموم و کود شیمیایی تولید می شود.وی ادامه می دهد: پس از این که شروع به تولید سیب زمینی ارگانیک کردم، نمایندگانی از کشور آلمان به مزرعه ام آمدند و من را به نمایشگاه محصولات ارگانیک در این کشور دعوت کردند. جالب است که در این نمایشگاه حتی چوب کبریت ارگانیک هم موجود بود! ولی در کشور ما محصولات ارگانیک بسیار ناشناخته است.توکلی می افزاید: وقتی محصولی به روش ارگانیک کشت شود، قیمت آن نیز افزایش پیدا می کند و در این شرایط باید حمایت بیشتری از کشاورزان بشود.وی با اشاره به این که میزان آلودگی های زیست محیطی برای تولید محصول ارگانیک در کشور ما تقریبا کم است، تصریح می کند: این شرایط باعث می شود که کشور ما شرایط خوبی برای تولید ارگانیک داشته باشد.این تولید کننده سیب زمینی با اشاره به کاهش حدود ۴۰ درصدی تولید محصول در سال اول به روش ارگانیک می گوید: در این شرایط باید قیمت تضمینی خرید محصولات ارگانیک تعیین شود. یک تولیدکننده زعفران به روش ارگانیک نیز می گوید: از حدود ۲۵ سال پیش که کشت زعفران را شروع کردم همیشه به این فکر بودم که تولیدی با کیفیت و نمونه داشته باشم و طی سال های ۸۲ تاکنون همواره به عنوان تولیدکننده نمونه زعفران انتخاب شده ام. محمدناصر جهانشیری می افزاید: تولید زعفران به روش سنتی مشکلاتی برای صادرات ایجاد می کرد زیرا آلودگی میکروبی داشت و در بازارهای جهانی پذیرفته نمی شد. اما تولید زعفران به روش بهداشتی ارگانیک علاوه بر رفع مشکلات آلودگی از رنگ و طعم و عطر بهتری نیز برخوردار است.وی می گوید: تولید محصولات کشاورزی علاوه بر آموزش های کشاورزی به فرهنگ سازی نیز نیاز دارد تا با توسعه فرهنگ تولید نمونه، زمینه رقابت با محصولات خارجی فراهم شود.هم اکنون افغانستان برنامه ریزی کرده است تا رقیب زعفران کشور ما شود و اگر از هم اکنون فکری برای افزایش کیفیت تولید زعفران برنداریم، بازار زعفران به راحتی طی سال های آینده از دست ما خارج می شود. جهانشیری ادامه می دهد: باید توجه داشت که کشت زعفران و دیگر محصولات به روش ارگانیک در سال های اول، میزان تولید محصول را کاهش می دهد و مشکلات زیادی برای تولیدکنندگان ایجاد می کند. به عنوان مثال تولیدکنندگان زیرمجموعه تعاونی جهان زعفران حدود ۶۰۰ هکتار سطح زیر کشت زعفران دارند و اگر همه این اراضی را به کشت زعفران ارگانیک اختصاص دهند، طی سال های اولیه با ضرر اقتصادی هنگفتی مواجه می شوند، وی می افزاید: باید اشاره کرد که از سال ۸۷ به تدریج در حال افزایش سطح زیر کشت زعفران به روش ارگانیک هستیم و امسال ۳۵ هکتار از اراضی را به کشت ارگانیک زعفران اختصاص داده ایم.جهانشیری با اشاره به لزوم حمایت های دولتی از کشت ارگانیک می افزاید: در سال اول از ۱۰ هکتاری که به کشت ارگانیک اختصاص دادیم محصول بسیار کمی برداشت شد. اما امسال پیش بینی می شود حدود ۵۰ کیلو زعفران از ۱۰ هکتار اولیه ای که به کشت ارگانیک اختصاص یافت، برداشت شود.جوان کشاورزی که پیاز را به روش ارگانیک تولید می کند نیز به گزارشگر ما می گوید: هرچند محصول پیاز کشت شده به روش ارگانیک مجوز صادرات به کشور آلمان را گرفته اما این مجوز پس از تلاش و تحمل سختی های فراوان کسب شده است.داوود صبوری می افزاید: در گذشته، سیاست جهاد کشاورزی مبتنی بر تولید کمی بود ولی هم اکنون کیفیت تولید، مورد تاکید قرار گرفته است.وی ادامه می دهد: قیمت محصولات ارگانیک در کشورهای توسعه یافته که ارزش تولید کیفی بسیار بیشتر از تولید کمی است، چند برابر بیشتر از دیگر محصولات است.صبوری که در اولین جشنواره جوان برتر ایرانی در بخش کشاورزی در کشور مقام اول را کسب کرد، می افزاید: اگر بخواهیم کشت ارگانیک در کشور گسترش پیدا کند، باید فرهنگ سازی لازم در این باره را انجام دهیم و اهمیت مصرف محصول ارگانیک را برای خانواده ها روشن کنیم.وی با اشاره به این که محصول ارگانیک از نظر کمی در سال های اول افت دارد، می گوید: سال گذشته حدود ۱۰۰ میلیون تومان بر اثر افت کمی تولید متضرر شدم و مسئولان نباید در این شرایط که کشاورز به فکر تولید محصول با کیفیت است، او را تنها بگذارند.صبوری تصریح می کند: کشت ارگانیک پس از چند سال به شرایط عادی تولید از نظر کمی باز می گردد، زیرا زمینی که عادت به دریافت کود و سم شیمیایی دارد مثل معتادی است که ناگهان مواد مخدر را از او بگیرند و ابتدا کمی کم تحرک می شود اما کم کم به شرایط عادی باز می گردد.وی به نکته جالب توجهی اشاره می کند و می گوید: دکتر اشتیفان آندره که معاون فنی شرکت بی سی اس آلمان و مدیر بازرسی های محصولات ارگانیک ۱۱۴ کشور جهان است، هنگام بازدید از مزرعه کشت پیاز به روش ارگانیک به من گفت اگر کشور شما به سمت تولید ارگانیک پیش برود، درآمدی بیش از صادرات نفت کسب می کنید.به هر حال آنچه مهم است این که سلامت و کیفیت محصولات بهداشتی نیازمند گذر زمان است.این توقع به جایی است که انتظار داشته باشیم با گذشت زمان کیفیت محصولات کشاورزی افزایش چشمگیری داشته باشد.


تولید ۲۰ درصدی محصولات ارگانیک در کشورهای توسعه یافته
بیست درصد محصولات کشاورزی و صنایع جانبی تولیدی کشورهای توسعه یافته به روش ارگانیک تولید می شود.یک کارشناس کشاورزی با بیان این مطلب گفت: هم اکنون در کشورهای توسعه یافته شیر و تخم مرغ و حتی کفش و لباس ارگانیک نیز تولید می شود. معلمی افزود: در محصول ارگانیک از هیچ گونه کود یا سم شیمیایی استفاده نمی شود ضمن این که برای تولید این محصولات، در ۳ تا ۵ سال گذشته نیز نباید از هیچ یک از عوامل شیمیایی در خاک محصول وجود داشته باشد.وی تصریح کرد: قیمت محصولات ارگانیک در دنیا بیش از ۵ برابر محصول غیرارگانیک است زیرا در تولید محصول ارگانیک علاوه بر افزایش هزینه تولید، افت محصول نیز دیده می شود. اما با توجه به سلامت محصولات ارگانیک و وجود ویتامین های غنی این محصولات باز هم فروش خوبی دارد.معلمی گفت: نماد محصولات ارگانیک در جهان سیب کوچکی است که از آن یک کرم خندان خارج شده است و این نماد بیانگر این است که این سیب به دلیل سم پاشی نشدن، آفات طبیعی خود را از دست نداده و به دلیل استفاده نکردن از کود شیمیایی فقط به اندازه طبیعی خود رشد داشته است.وی افزود: محصولات ارگانیک علاوه بر طبیعی بودن بسیار خوشمزه تر از محصولاتی است که به روش مصنوعی و با کود و سم تولید می شود.


ارگانیك از كاشت تا برداشت
غذای ارگانیك یا طبیعی بدون دخالت آفت كش ها و كودهای شیمیایی تولید می شود ؛ در واقع این روش ، شیوه ای از كشاورزی است كه طی آن در هیچ یك از مراحل كاشت تا برداشت ، جمع آوری و بسته بندی محصولات از كود شیمیایی استفاده نمی شود . هر چند محصولات ارگانیك در كشور ما به خوبی شناخته شده نیست اما در بسیاری از كشورهای توسعه یافته ، محصولات ارگانیك ، لوكس و خاص به حساب نمی آید و شامل طیف وسیعی از محصولات از جمله میوه و سبزی ، مرغ و تخم مرغ ، شیر و حتی كفش و لباس ارگانیك نیز می شود.


صادرات خربزه به كشورهای حاشیه خلیج فارس
پس از اجرای طرح موفقیت آمیز تولید محصولات سالم در استان خراسان رضوی ، یك كشاورز شهر سلامی شهرستان خواف موفق شد خربزه سالم و بدون باقی مانده سموم را تولید و محصول خود را به بازارهای مصرف كشورهای حاشیه خلیج فارس صادر كند.مهندس هروی مجری طرح تولید خربزه سالم در این باره گفت : متأسفانه برای تولید خربزه از اولین روز كاشت تا آخرین روز برداشت حداقل 13 بار سم پاشی صورت می گیرد كه محصول مزارع سم پاشی شده از نظر بهداشتی و باقی مانده سموم از سلامت مصرف برخوردار نیست . وی افزود : در طرح تولید محصول سالم ، خربزه تنها 3 بار سم پاشی می شود و 22 روز پیش از برداشت محصول سم پاشی قطع می شود در نتیجه محصول برداشت شده فاقد باقی مانده سموم است . هروی گفت : با همكاری استانداری خراسان رضوی میزان 2 تن محصول سالم خربزه به قطر ارسال شد و در كمتر از 24 ساعت از كشور قطر اطلاع داده شد كه میادین تره بار آن كشور خواهان ارسال 100 تن محصول خربزه سالم هستند.


خراسان رضوی پایلوت تولید محصولات ارگانیك در كشور
12 هزار تن سیب زمینی، پیاز و خربزه ارگانیك امسال وارد بازار شد خراسان رضوی به عنوان پایلوت تولید محصولات ارگانیك در كشور به شمار می رود . محصول ارگانیك یا طبیعی به محصولات كشاورزی گفته می شود كه بدون دخالت یا مصرف آفت كش ها ، كودهای شیمیایی و تركیبات اصلاح شده ژنتیكی تولید شده باشد و در واقع كشاورزی ارگانیك شیوه ای از كشاورزی است كه در تمام مراحل كاشت تا برداشت ، جمع آوری و بسته بندی محصولات كشاورزی از كود شیمیایی و سم پاشی استفاده نمی شود . امروزه در بسیاری از كشورهای دنیا محصولات ارگانیك دیگر لوكس و خاص محسوب نمی شوند و در فروشگاه ها انواع محصولات ارگانیك از میوه و سبزی گرفته تا مرغ، تخم مرغ و شیر را می توان با برچسب ارگانیك و تنها اندكی گرانتر خریداری كرد. بر اساس بررسی های كارشناسان و متخصصان كشاورزی و مواد غذایی افراد و خانواده هایی كه از محصولات غذایی ارگانیك استفاده می كنند در نهایت هزینه كمتری نسبت به افراد و خانواده هایی می پردازند كه از محصولات غذایی معمولی كه به روش های صنعتی و ماشینی تهیه شده استفاده می كنند . همان طور كه اشاره شد محصولات ارگانیك به طور طبیعی رشد كرده و در تولید این نوع محصولات ذره ای از مواد شیمیایی استفاده نمی شود . متأسفانه نارسایی ها و نبود تعریف درست از چگونگی تهیه و مصرف محصولا ارگانیك در كشور باعث به تعویق انداختن مراحل تولید محصولات ارگانیك شده و از طرفی هم تعهدات تولید كنندگان مواد غذایی و آشامیدنی مبنی بر تولید مواد غذایی و آب میوه های سالم سنگین تر شده است و همچنین مسیر تولید محصولات ارگانیك با مشكلات متعددی مواجه شده است . یك تولید كننده محصولات ارگانیك معتقد است : زمین هایی كه به كشت ارگانیك اختصاص می یابد سال ها باید تحت كنترل و نظارت باشند تا محصول به طور طبیعی سیر رشد خود را طی كرده و بدون دخالت مواد شیمیایی تولید شود . عباسی زاده افزود: از نظر فلسفه ارگانیك ، خاك طی 3 سال خود را پاك سازی می كند و تبدیل به خاك ارگانیك می شود و در نتیجه اگر زمینی بیش از 3 سال سم پاشی شده باشد و دوباره در طول 3 سال سم پاشی تكرار نشود خاك آن زمین قدرت پاك سازی خود را دارد و تبدیل به خاك ارگانیك می شود . لازم به ذكر است از چند سال قبل استارت كشت محصولات ارگانیك هم در ایران زده شده است و از دو سال قبل كشت سیب زمینی و پیاز كم نیترات كه در اولین قدم های تولید محصولات ارگانیك محسوب می شود در خراسان برداشته شده است و یك مزرعه 200 هكتاری هم برای كشت سیب زمینی ارگانیك در خراسان در نظر گرفته شده است . یك كارشناس كشاورزی در مورد وضعیت این نوع كشت در استان به خراسان گفت: محصولات ارگانیك در جهان جایگاه خاص خودش را دارد و ارزش مواد غذایی محصول كشت ارگانیك بالاتر از بقیه محصولات است. مهندس معلمی با اشاره به این كه در ایران هم از چند سال قبل با مشاوره شركت های بین المللی تولید محصولات ارگانیك آغاز شده است ، گفت : از حدود 2 سال قبل تولید سیب زمینی و پیاز كم نیترات شروع شده است كه در واقع اولین قدم تولید محصولات ارگانیك به شمار می رود . وی با بیان این كه كشت شیمیایی عوارض مختلفی در پی دارد گفت : خوشبختانه كشت ارگانیك به جای استفاده از كود شیمیایی فقط از كو حیوانی استفاده می شود و آبیاری آن هم براساس نیاز محصول صورت می گیرد. به گفته وی شیوه برداشت محصول هم به گونه ای است كه كمترین آسیب را به محصول می زند.رئیس اداره آموزش بهره برداران ترویج استان خراسان رضوی هم با اشاره به اجرای طرح مدیریت تلفیقی افات و بیماریهای گیاهی در استان گفت : این طرح با هدف كنترل آفات و بیماریهای گیاهی و استفاده نكردن از كود در مزرعه اجرا می شود . مهندس علی رضا شكری افزود : سال گذشته یك هزار تن محصول سیب زمینی و هزار و 500 تن محصول پیاز به صورت ارگانیك تولید كردیم كه نمونه ای از آن را به جشنواره محصولات ارگانیك ملی در تهران فرستادیم . وی یادآور شد : در این جشنواره شركت بین المللی بازرسی محصولات ارگانیك 84 كشور دنیا با ما مرتبط شده و نهایتاً تاكنون 3 مرحله به خراسان رضوی سفر كرده و با سایت های ما آشنا شده اند و خوشبختانه می توانم اعلام كنم كه ما تنها استان در كشور هستیم كه چند محصول ارگانیك تولید و گواهی بین المللی صادرات به خارج از كشور با نام ایران دریافت كرده ایم . وی افزود : امسال 10 هزار تن پیاز و سیب زمینی و 2 هزار تن خربزه ارگانیك در بازارهای میوه و تره بار شهرداری عرضه شد. وی عنوان كرد: در حال حاضر هیئت بازرسان آلمانی شركت بین المللی محصولات ارگانكی جهان از محصولات پیاز، سیب زمینی و زعفران استان بازدید می كنند. به گفته وی اكنون 10 نوع محصول ارگانیك شامل سیب زمینی، پیاز، خربزه، زعفران، انار، پسته، بادام، كشمش و گوجه فرنگی در استان تولید می شود. وی گفت: خراسان رضوی پایلوت تولید محصولات ارگانیك در كشور به شمار می رود و امید است در آینده همه مناطق كشور محصول بدون كود و سم تولید و عرضه كنند.
خراسان تنها استان كشور است كه تاكنون چند محصول ارگانیك تولید و گواهی بین المللی صادرات به خارج از كشور را با نام ایران دریافت كرده است .


یک مسئول: خراسان رضوی پیشتاز تولید محصولات کشاورزی ارگانیک است
استان خراسان رضوی، پیشتاز تولید محصولات کشاورزی ارگانیک در سطح کشور است. مسئول اداره آموزش بهره برداران جهاد کشاورزی استان به خراسان می گوید: استفاده از کود و سموم شیمیایی هر چند باعث افزایش عملکرد در هکتار می شود ولی تبعات جانبی نیز به همراه دارد که از جمله آن می توان به آلوده شدن محصولات به نیتریت اشاره کرد. این مقام مسئول درباره اهمیت تولید محصول ارگانیک می گوید: صادرات بیشتر محصولات کشاورزی ما به دلیل وجود سموم بالا با مشکل مواجه می شد که با توجه به اهمیت تولید مواد غذایی سالم لازم بود در این باره فکری اساسی شود. مهندس شکری افزود: از آنجا که زمین های کشاورزی به دریافت کود و سم شیمیایی عادت می کند، در سال اول برداشت تولید به روش ارگانیک حدود ۳۰ درصد افت محصول در پی دارد. البته قابل ذکر است که برخی از کشاورزان حرفه ای با استفاده از کود حیوانی و خاک لای، مزارع را بازسازی و تا حد زیادی از کاهش عملکرد جلوگیری می کنند. وی با اشاره به اهمیت تولید و تغذیه سالم تصریح کرد: استان خراسان رضوی اولین سایت تولید محصولات سالم را در کشور راه اندازی کرد و موفق شدیم با نظارت محققان مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی و کارشناسان جهاد استان و تلاش کشاورزان در ۳ محصول پیاز، سیب زمینی و زعفران، بالاترین درجه تولید محصولات ارگانیک را کسب کنیم. مهندس شکری تصریح کرد: متأسفانه برخی از بهره برداران، منافع اقتصادی کوتاه مدت را در نظر می گیرند و در استفاده از کود و سم شیمیایی زیاده روی می کنند.وی گفت: استفاده از روش تولیدی ارگانیک نیازمند داشتن دانش فنی و آموزش های لازم است، متأسفانه از میان ۳۷۰ هزار بهره بردار در استان تنها ۱۰ هزار نفر تحصیلات عالیه دارند که این امر از جمله مشکلات موجود است


برای اولین بار دركشور سایت اندازه گیری نیترات و عناصر مضر در میادین میوه و تره بار مشهد راه اندازی می شود
مدیر هماهنگی ترویج كشاورزی گفت : سایت اندازه گیری نیترات و مواد مضر بنا به درخواست سازمان میادین میوه و تره بار مشهد ایجاد می شود . مهندس غلامرضا خراشادیزاده افزود : پس از بررسی توسط شورای راهبردی محصولات ارگانیك مقرر شد برای راه اندازی این سایت ، ابتدا به طور آزمایشی نمونه برداری از محصولات سبزی و صیفی بازارهای الگویی به صورت تصادفی انجام و سپس نسبت به راه اندازی سایت اقدام شود . وی خاطر نشان كرد : نمونه برداری ها با هماهنگی این مدیریت و نظارت مركز تحقیقات كشاورزی و منابع طبیعی صورت می گیرد . وی اضافه كرد : این سایت برای اولین بار در سطح كشور و مشابه استانداردهای میادین میوه و تره بار اروپا راه اندازی می شود .


شیوه های علمی و نوین کشاورزی دریچه ای به دنیای سلامت
کشاورزی در کشور ایران و به خصوص در استان خراسان رضوی جایگاه ویژه ای دارد و با توجه به همین جایگاه استفاده از شیوه های جدید و علمی که در دنیا کاملا شناخته شده است، برای کشاورزان ضرورتی کاملا جدی است. در واقع بیش از همه چیز برای کشاورزان خراسانی فکر و ایده جدید و شیوه های نوین و علمی و استفاده از یک الگوی مناسب کشت موضوعیت دارد و با توجه به موقعیت ویژه این استان به سبب نوع اقلیم و همچنین نزدیکی به بازارهای منطقه ای این نیاز بیش از پیش احساس می شود. در این میان البته نقش متولیان امر در ترویج این ایده های جدید نقشی مهم و تأثیرگذار است. از سوی دیگر دلگرم نگاه داشتن کشاورزان و تشویق آنان به تغییر در شیوه های کاشت محصولات نیز در این چرخه تا حدود زیادی موثر است. متأسفانه در سال های اخیر در کاشت انواع محصولات کشاورزی بدون توجه به تبعات بعدی، استفاده از انواع سموم و مواد شیمیایی در میان کشاورزان خراسانی شدت گرفته است که با توجه به از دست دادن تدریجی بازارهای صادرات به همین دلیل و سخت گیری های بهداشتی و رعایت آزمایش سلامت محصولات اکنون کاشت و برداشت محصولات کشاورزی ارگانیک راه جدیدی را برای کشاورزان خراسانی گشوده است که در این شیوه جدید محصولات کشاورزی با توجه به امنیت غذایی و سلامت بیشتر تهیه و توزیع می شود. اکنون نیاز است علاوه بر حمایت و ترویج این شیوه ها توجه به برخی ضرورت ها چون حمایت از مصرف کننده داخلی این محصولات (با توجه به افزایش قیمت این نوع محصول نسبت به دیگر محصولات مشابه) و گشودن بازارهای بین المللی با توجه به اهمیت صادرات محصولات کشاورزی بیش از پیش برنامه ریزی شود. بدون تردید توجه به ارائه محصولاتی که از درجه سلامت بیشتری برخوردار است، حق عمومی همه شهروندان و همه مردم کشور است و شاید بتوانیم بگوییم یکی از راه های جلوگیری از رشد قارچ گونه انواع بیماری های مختلف و صرفه جویی در هزینه های درمانی نیز توجه به همین اصل مهم در تغذیه و تولید محصولات کشاورزی است